Dé dartshop in Arnhem, omgeving en heel Nederland!

dartsets

XXL dartshop is een beginnende dartshop. Dat wil zeggen dat deze zich specialiseert in dartspullen. De eigenaar begint met veel energie en enthousiasme aan zijn webshop en neemt in deze enthousiasme enkele vrienden en familie mee. Zo is ook XXLDartshop een heus familiebedrijf! Er zijn al veel aanbieders wat betreft dartmaterialen, maar toch gaan zij deze uitdaging aan. Zij streven ernaar dat hun webshop in de toekomst de definitie van de dartshops wordt, meer werk gaat bieden aan nog meer personen en misschien wel uitbreidt met andere takken van sport.

dartshop

Wat is darten?

Nou wat is dan het spel darts? Het dartsspel is over komen waaien uit Groot-Brittannië en is een spel dat veelal in de kroeg wordt gespeeld, onder het genot van een drankje. Tegenwoordig is dit toch best wel iets anders geworden, Nu waren er altijd al wel wereldkampioenschappen en nog meer grote toernooien, maar zoveel aandacht als de laatste jaren is er vroeger nooit geweest. Eigenlijk sinds de tijd dat Raymond van Barneveld wereldkampioen is geworden. Deze is helaas gestopt, maar gaat gelukkig toch weer een pijltje gooien. De huidige nummer 1 van de wereld – ook een Nederlander; Michael van Gerwen – heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van het spel darts binnen ons land.

Hoe werkt het?

Met dit spel waarin je 3 pijlen , in alle soorten, maten en kleuren, op een dartbord gooit en hiermee punten scoort.

dartsets

Wat heb je nodig: een goed dartbord, de juiste afstand tot dit bord, een dartset en een tegenstander. Optioneel is een derde persoon die de stand bij houdt. Bijkomstigheid is dat je goed moet kunnen rekenen, afhankelijk van het spel wat je speelt. Over het algemeen worden de spellen 301 en 501 het meeste gespeeld, eindigend met een dubbel of zelfs beginnend  en eindigend met een dubbel.

Hoe ziet het dartbord eruit? Een dartbord is rond en bevat de cijfers 1 t/m 20 plus in het midden de single en dubbel bull. De cijfers zijn weer onderverdeeld in een binnen cirkel, de triple, en een buitencirkel, de dubbel. Het hoogste wat je met drie darts kunt gooien is dus 3 x de triple 20. Dit is 3 x 20 = 60 keer 3 is 180. Het snelst kun je het spel 501 uitgooien met 9 darts. Het is een simpel rekensommetje.

Benodigde materialen

Om het dartbord zit vaak een surround. Dit is een ring die vaak bestaat uit rubber (polyurethaan), EVA of  schuimrubber. Deze surround heeft als functie om die pijl die niet in het bord komt op te vangen zodat deze pijl niet beschadigt. Je kunt het geheel ook in een kast kopen met twee openslaande deurtjes, waarin de deurtjes de functie hebben van schrijfbord voor de stand. Dit noemen ze ook wel een dartkabinet. Ook dit heb je weer in verschillende vormen. Zelfs met licht en tegenwoordig ook elektrisch. Met een elektrisch bord heb je weer andere punten nodig aan je dart. Voordeel van zo’n bord is dat hij meteen alles uitrekent. Nadeel is dat je vaak een bouncer hebt. Dit is als de dart niet in het bord gaat en terugstoot van het bord.

In het midden van het dartbord zit de (dubbel) bull. Deze is rood. Daaromheen zit een kleinere (single) bull deze is groen. Rode bull is 50 punten. Singel bull is 25 punten. Dan komt een brede ring ook wel het bed genoemd. Deze zijn zwart of wit van kleur. Het aantal punten staan aan de uiterste rand van het dartbord. Een dart in de buitenste zwarte rand, de rand waar de punten staan, levert dus geen punten op.

Ontleding van de dartpijl

Waaruit bestaat dan een dart? Een dart bestaat uit vier onderdelen. Te weten: de flight, de shaft, de barrel en de punt. Er zijn dart mensen die zeggen dat een dart uit drie onderdelen bestaat en dat de punt niet officieel als los onderdeel gezien wordt.

De flight

De flight zorgt voor stabilisatie van de dart. Ze hebben standaard 4 vleugels, maar er zijn er ook die hebben er drie. Je hebt ze in allerlei soorten en maten.

flights

Om beschadiging van een andere gegooide dart te voorkomen, kan je een flight beschermer erop zetten. Zo’n flight beschermer (protector) is een kunststof dopje die je boven op de achterkant van de flight aanbrengt. Een dart die gegooid wordt kan dan geen schade aanrichten aan de dart die al in het bord zit. Een dart mag in totaal niet zwaarder zijn dan 50 gram en niet langer zijn dan 30,5 cm. XXLDartshop heeft verschillende soorten flights in hun assortiment.

De shaft

shafts

De shaft is een langwerpige pin wat tussen de flight en de barrel zit. Je moet deze op de barrel schroeven. Maar het kan ook zijn dat hij direct in de barrel wordt gedrukt zonder schroefdraad. Een shaft is variabel in lengte en materiaal. Het meest bestaat hij uit kunststof of aluminium. Tegenwoordig kun je ze ook krijgen gemaakt van kevlar en carbon.

Ook van deze dartonderdelen heeft XXLDartshop veel keuze. Kijk een keer op de site en stel je dart samen of kijk voor een complete dartset.

De Barrel

De barrel is het onderdeel wat je vasthoudt als je de dart gooit. De barrel is ook het onderdeel wat het gewicht bepaalt waar je mee gooit. Dit bepalen van je eigen ideale ge3wicht is wel even een dingetje. Vaak in een dartwinkel kun je dit uitproberen. Een andere methode is eerst goedkope darts te kopen van verschillende gewichten en zo bij je ideale gewicht te komen. Het goedkoopste is om gewoon even bij een dartvereniging te gaan kijken en te vragen of je eens verschillende gewichten mag uit proberen. Een barrel heeft ook verschillende soorten grips. Ook dit is weer per persoon afhankelijk. Wat vind je fijn. Ook dit zul je moeten uitproberen.  Alles is mogelijk. De barrel bestaat uit verschillende legeringen. De goedkoopste is de brass. Dit is een legering uit koper en zink. Een duurdere is tungsten oftewel wolfraam. De barrel bestaat dan vaak uit een legering van wolfraam, nikkel en koper. Op de site kun je kiezen uit meerdere soorten dartsets. XXLDartshop heeft zowel brass dartsets als ook hoge kwaliteit tungsten sets.

De Tip

De punt van de dart wordt ook wel “the point” genoemd en is van metaal en zit vastgeklemd of ingeschroefd in de barrel.

Ga je darten? Overweeg dan deze accessoires!

dartcases

Je darts neem je mee in een dartcase. Dit is een doosje waarin je 1 of meerdere dartsets kan doen, met de daarbij reserve onderdelen. Een shaft en flight zijn erg gevoelig en kunnen kapot gaan. Reserve onderdelen zijn dus handig. XXLDartshop heeft erg leuke cases om je darts in te doen.

Tot slot

Natuurlijk zijn er nog meer spullen en/of onderdelen die je nodig hebt voor het spelletje darts. Kijk eens op de site van XXLDartshop. Hier staan nog vele accessoires die eigenlijk onmisbaar zijn bij het darten zoals grip voor je vingers/handen, slijpers voor je punten, ophangsysteem voor je bord, etc. Voor al je dartspullen moet je bij www.XXLDartshop.nl zijn.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*